Klíma kérdések, amiknek utána kell járni

Klímát szeretnél társasházi lakásodba? Tisztában vagy az esetleges buktatókkal? Kellemetlen kérdéseknek jártunk utána a témában.

Tombol a hőség, a lakáshőmérséklete meg leginkább egy katlanra hasonlít, miután jól alágyújtottak? Adja magát az ötlet, hogy akkor kellene egy klíma, ami újra élhető hőfokra varázsolná szeretett otthonod levegőjét. Eddig jól is hangzik a terv, gondolom bőszen te is belevetetted magad a különböző klíma típusok válogatásába, és már azt keresed, hol lenne a legjobb helyen a beltéri egység a nappali falán.

Sajnos a klíma ügy mégsem ilyen sima, vannak olyan lehetséges akadályok, amiknek jó előre utána járni. Most a leggyakoribb kérdések következnek és nézzük milyen válaszra számíthat egy társasházi lakó, ha kérdezősködik. Telefont ragadtunk, tárcsáztunk, kivártuk és türelmesen elmagyaráztuk a helyzetet az 1042. (na jó ez azért túlzás) ügyintézőnek is, itt pedig tömören összefoglaljuk, hogy mit tudtunk meg.

Régi vezetékek futnak a házban. Elbírják majd a klímát is?
Ezzel a kérdéssel egy klímák forgalmazásával és beszerelésével foglalkozó céget érdemes megkeresni. Egy készséges szaki elárulta, hogy egy régi panellakásban, ahol a vezetékek cseréje még nem történt meg bizony akadhat gond. Bár a klímák fogyasztása nem eget rengető, de lehet, hogy pont ez lesz az utolsó csepp a pohárban. Réz és földelt áram vezetékekre van szükség, ha eddig még nem történt meg az egész lakásban a csere, akkor új vezeték kiépítést kell kérni, legalább a klímának, külön. Ha nem vagy benne biztos, hogy nálad mi a helyzet vezeték fronton, akkor kérj fel egy villanyszerelőt, hogy derítse ki neked!

Mikor tudnak jönni beszerelni?
A jó hír, hogy még idén, a rossz, hogy aki most szeretne klímát beszereltetni az idei nyárra, annak már nagyon igyekeznie kell, mert a legtöbb helyen, már inkább csak augusztus elejére tudnak beszerelési időpontot adni. Viszont, hogy ne zárjuk a bekezdést ilyen szomorkásan maga a beszerelés kb. 3 órát vesz csak igénybe és a lakás többi felújításához képest, a rendetlenség és kosz minimális.

A tényleges klíma beszerelés előtt azonban jöjjenek azok a témák, amikkel érdemes tisztában lenni, mielőtt valaki légkondit szeretne az otthonába.

A csepegő víz lehet probléma forrása?
Azt kell mondanom, hogy igen. A víz csepeghet járdára/utcára, másik lakó erkélyére/ablakpárkányára vagy füves, zöld területre. Gondolom az előbbi kettő mindenki számára világos okokból rendkívül zavaró ezért kerülendő, de mi a helyzet a 3. alternatívával?

A csepegő víz kérdésében az 5. átkapcsolás után már nem is számoltuk, hogy hány „illetékessel” értekeztünk a kérdésről, de volt olyan aki a kormány ablakhoz irányított, hogy inkább ott tegyük fel a kérdéseinket.

Nem egyszerű választ kapni a kérdésre, hogy mi van akkor, ha gondozatlan zöld területre csöpögne a víz, mert az általunk megkérdezett építészeti igazgatóságok is tovább irányítottak, mert nem hozzájuk tartozik a kérdés. Végül egy jegyző azon munkatársa világosított fel bennünket, aki birtokvédelmi ügyekkel foglalkozik. Igen, jól olvastad.

A csepegő vízzel akkor van probléma, ha valakit zavar. Ilyenkor, akinek a területére csepeg, tehát a tulajdonos (társasházi közös terület esetén bármelyik lakó) birtokvédelmi eljárást indíthat. Ebben elmeséli a részleteket majd a döntésnek megfelelően a klíma tulajdonosát kötelezhetik az eredeti állapot helyreállítására. Azaz be kell szüntetni zárós határidőn belül végérvényesen a csepegést. Természetesen ez az ügymenet akkor is fennáll, ha valakinek pl. az erkélyére csepegne a kondenzvíz.

Szóba jöhet az a lehetőség, hogy a ház oldala mentén egy csőben elvezetésre kerüljön a kondenzvíz, így nem csepegne senki fejére. Abban egész gyorsan megegyezhetünk, hogy emelettől függően (gondolj csak bele, ha a 9.-ről kellene levezetni) drága, de biztosan ronda megoldás lenne, de működhet? A társasházi SZMSZ-t érdemes alaposan tanulmányozni, illetve a közös képviselőnél érdeklődni, hogy az adott társasház esetében ebből lehet-e probléma. Ezen túlmenően a helyi önkormányzati rendeleteket is meg kell nézni, de erről még lesz szó.

Hová kerülhet a külső egység?
Elérkeztünk a legkeményebb dióhoz, ami ebben a témában felmerülhet. Az első tény, amivel fájdalmasan szembesülnie kell a leendő légkondi tulajdonosának, hogy a klímás cégeknek nem dolga nem fognak ebben feltétlen érdemben segíteni. Ha mégis akkor juhé, de erre nincs garancia és neked fog fájni, ha nem lesz rendben.

A második kellemetlenség, hogy nincs egységes országos előírás, hanem helyi rendeletek vannak, így hiába világosított fel az unokahúgod férjének a keresztanya a múltkor, ha ő az ország másik felében él.

A külső egység az épület homlokzatán esztétikai kérdésnek számít, így a helyi önkormányzat építészeti igazgatóságára/településfejlesztési osztályára tartozik. A legtöbb önkormányzat honlapjáról némi keresgélés után előkeríthetők a helyi rendeletek, amik a klíma kérdésre vonatkoznak, de ha nem találod, a fenti részleg tud majd segíteni.

Az építészeti osztálytól megtudtuk, hogy védett területen például egy barokk jellegű belváros legforgalmasabb utcájának ablaka mellé, egész biztos nem fognak engedély kiadni és várhatóan le is szedetik majd. Ugyan ez a helyzet a műemlék védelem alatt álló épületekkel.

Ha bármi miatt határozat ellenes lesz a klíma telepítése, akkor településképi kötelezési eljárást indíthatnak ellened, amit komolyan kell venni.

Szükséges építési engedély hozzá?
Szerencsére nem kell építési engedély a klíma beszereltetéséhez viszont volt olyan önkormányzat, ahol a honlapon van egy kérelem, amit nekik kellene kitöltve e-mailben elküldeni, mielőtt az első kapavágás megtörténne, akarom mondani a külső egység szerelés megkezdődne. Ennek a kérelemnek a beadása díjmentes és 15 nap alatt elbírálják az általunk megkérdezett önkormányzatnál.

Mibe nem lehet belekötni?
Ha biztosra szeretnél menni, akkor a saját erkélyeden méghozzá takarásban szerelteted fel a légkondi külső egységét. A kondenzvizet pedig gyűjtsd össze egy vödörben, amit időről-időre üríts ki, de ne az utcára! Ha olyan szerencsés vagy, hogy ezt meg tudod oldani, akkor garantáltan nem lesz gond a klímával.

A fenti információk tájékoztató jellegűek és az alapvető informálást szolgálják, amennyiben valaki klímát szeretne telepíttetni a társasházi otthonába, akkor forduljon a cikkben is szereplő illetékesekhez, a konkrét kérdéseivel.

Forrás:
https://hazmestermedve.blog.hu