Aux klíma – A gyár jelentős piaci részesedést bukott, hamis adatok megadása miatt

Az Aux klímagyár jelentős piaci részesedést bukott, miután napvilágra került a hír, hogy a klímaberendezések energiacímkéin hamis adatok megadásával vezette meg a vásárlóit.

A történelem során az üzleti világ egyik leghevesebb és legismertebb rivalizálása két feltaláló, Thomas Edison és Nikola Tesla között zajlott. A sztori érdekessége akkor az volt, hogy Edison azért, hogy bebizonyítsa, hogy az ő egyenáramú rendszere biztonságosabb riválisa Tesla váltóáramú rendszerénél, az újságírók előtt áramütést mért a begyűjtött kóbor állatokra.

Ezúttal viszont két klímagyártó közötti modern kori rivalizálás kapott nemzetközi figyelmet, melyről számos nagy hírportál és híres újság, köztük Kína legnagyobb darabszámban kiadott angol nyelvű napilapja, a China Daily, valamint a hongkongi székhelyű Week in China független kiadvány is beszámolt.

A Gree klímagyár 2015 és 2017 között legalább 15 alkalommal perelte be az Aux klímagyárat szellemi tulajdonjogainak ellopása miatt.

Miután az Aux klímagyártó céget a Gree klímagyár szellemi tulajdonjogainak bitorlása miatt 40 millió jüan megfizetésére kötelezte a bíróság, újabb parázsvita alakult ki a két cég között Kínában.

Az Állami Ipari és Kereskedelmi Igazgatósághoz benyújtott panaszában a zhuhai-i székhelyű Gree klímagyártó óriáscég azzal vádolta meg kisebb ningbói versenytársát, hogy silány termékeket gyárt. A Gree szerint az Aux klímagyár legalább nyolc modellje nem felelt meg a szabályozásokban szereplő normáknak és

 az Aux klímagyár nyolc modelljének energiahatékonysága lényegesen alacsonyabb, mint amit a cég az energiacímkéin állít.

„Sok vásárló azzal fordult hozzánk, hogy bár az Aux klímák olcsók, de energiafelhasználásuk hatalmas. Laboratóriumaink vizsgálati eredményei azt igazolták vissza, hogy óriási eltérés van a termékeik tényleges hatékonysága és a gyár által állított hatékonyságuk között. Az ilyen termékek gyártása és értékesítése nemcsak, hogy súlyosan sérti a fogyasztói jogokat, de jelentősen aláássák országunk környezetvédelmi politikáját és a tisztességes piaci versenyt.” – állította a Gree a közleményében.

Az ügy végén

a ningbói piacfelügyeleti iroda pénzbírságot szabott ki az Aux cégre hamis energiahatékonysági címkéket használó megtévesztő propaganda miatt

és kötelezte a céget a megtévesztés orvoslására.

A nagy port kavart ügy hatására a vásárlók egy jelentős része elvesztette bizalmát Kínában az Aux klímamárkában, aminek következtében az Aux cég online értékesítése két nagyságrendet is visszaesett és ezzel jelentős piaci részesedést vesztett. A Gree sem ünnepelt túlságosan az ügy végén, hiszen az ügy hatására a shenzeni tőzsdén jegyzett részvényeinek értéke 6%-ot csökkent.

Forrás:
www.weekinchina.com/2019/06/time-to-cool-off/
www.chinadaily.com.cn/a/201906/12/WS5d003bb6a310176577230a05.html
www.china.org.cn/business/2019-06/11/content_74875927.htm